måndag 25 juni 2007
På flera håll i Sverige
Byt!
Bräcke
Dals-Ed
Gagnefs
Hofors
Höörs
Kinda
Krokoms
Mönsterås
Orsa (om man talar skånska)
Ragunda
Robertfors
Ronneby
Salems
Skinnskattebergs
Skurups
Staffanstorp
Strängnäs
Sunne
Surahammars
Svenljunga
Säffle
Sölvesborg
Tibro
Tierps
Trosa (förlåt, den är gammal, men, Trosa? Nej)
Ulricehamn (mest för att kommunen och staden väljer att stava sig med 'c')
Upplands-Bro
Vaggeryd
Vansbro
Vara
Vellinge
Vårgårda (även utöver den självklara snuskfaktorn är 'Vårgårda' knappast särskilt tilltalande som ortsnamn)
Ydre
Älvkarleby
Ödeshögs
Byt, snälla.
Dessutom är trenden där orter anser sig för fina för suffixet kommun och istället byter till 'stad' vedervärdig. Om de inte är en riktig stad det vill säga. Göteborg stad - ja, Haparanda stad - nej.
Och Lidingö stad, vad fan är det? Som om de byggt upp en liten mur med en liten liten vallgrav runtom kring. Absolut icke! Mölndals stad ska vi inte ens börja med. Har de en liten stad gömt någonstans i kommunen? Flöt den i så fall bort under översvämningen? Jag har i alla fall aldrig sett någon stad i Mölndal. Och jag bor oroväckande nära. De kanske har byggt den under tiden jag varit borta. Ett litet Legomölndal. Mölndal stad... pfff. Det blir inte mer glamoröst för det, Vaxholm! Hör ni det?
Sedan undrar jag lite över vem som bestämmer huruvida kommunen använder sig av ägandeform eller inte. Sundsvalls kommun, Sunne kommun. Sunnes kommun hade visserligen låtit roligt. Då hade den klarat sig undan att listas ovan.
Slutligen: Jag önskar så att Rissne vore en egen kommun. Rissne låter för jävligt. Eller Rissnes stad! Tänk den värld...
Någonstans i mitt rum #2
1. 22.38
2. 09.23
3. 20.10
4. 13.15
5. 04.04
söndag 24 juni 2007
Någonstans i mitt rum
Jag funderar samtidigt på att avliva min blogg. Fastän det vore bara ytterligare ett bevis på min kortsiktighet, min oförmåga att slutföra saker, löpa linan ut.
fredag 15 juni 2007
Ön #2
Ön t/r
onsdag 13 juni 2007
Överallt i Sverige
Sommarlovsmorgon
Sommarens första nypotatisar
Sommarens första svenska jordgubbar
Sommarregn
Sommarstad
Sommaren i City
’Sommaren i City’
Sommartid
’Sommartider’
Sommarnatt
’Sommarnatt’
Sommartoppen
Sommarplåga
Sommarens nya glassar
Sommarens bästa grilltips
Sommarens farligaste alger
Sommartorka
Sommar i P1
Sommarläsning
Sommarställe
Sommartorp
’Sommartorpet’
Sommarkatt
fredag 1 juni 2007
Någonstans i glesbygden
Barnet skall ha rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att oberoende av territoriella gränser söka, motta och sprida information och tankar av alla slag, i tal, skrift eller tryck, i konstnärlig form eller genom annat uttrycksmedel som barnet väljer.Vidare tillslås i paragraf 17, artikel 1 (a) att det åligger konventionsstaterna att:
uppmuntra massmedier att sprida information och material av socialt och kulturellt värde för barnet
Konventionsstaterna erkänner barnets rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård och rehabilitering. Konventionsstaterna skall sträva efter att säkerställa att inget barn är berövat sin rätt att ha tillgång till sådan hälso- och sjukvård.
Vi vuxna vet att det inte är något fel med att bo på landet, tvärtom är det ofta en fridfull tillvaro utan många av de problem vi 'konventionella' stadsbor lever i utan de krav och den stress som är legio i urbana områden. Det är heller inte något klandervärt att vara bonde. Bönder håller dessutom glesbygden vid liv och förser oss med prima svenska råvaror.Inget barn får utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens och inte heller för olagliga angrepp på sin heder och sitt anseende.
Men föreställ dig ett barn (ett barn!) som på sin första dag i grundskolan, vilket ofta även är dennes första egentliga kontakt med omvärlden, på tiorasten blir utsatt för en kaskad av smädesord såsom 'skogsmulle', 'lantis', eller rent av 'bonde'. Dessa ord kanske kan tyckas harmlösa, du kanske själv använt något i en skämtsam ton mot någon nyinflyttad norrlänning. Men att utsätta ett barn för detta kan ha stora konsekvenser för dennes fortsatta utveckling.
Det största steget mot att låta bönder skaffa barn vore att låta dem ingå i vanliga äktenskap. Därför är det av största vikt att den inrättning vi har idag, där bönder i trettioårsåldern bilar in till närmaste tätort under helgen, konsumerar stora mängder alkohol och finner sig en tillfällig 'vän' för natten, för att i gryningen köra de femtio milen tillbaka till gården och TV 1000, inte ändras.